Your Life Support Academy

DIEV Training

Data Informatie Eindgebruikers Veiligheidstraining: Awareness kun je niet trainen, dat moet je kweken!

een goede oplossing voor de zwakste schakel in het Security proces, de “gebruiker”
 

Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht Wet Datalekken waar vrijwel iedere organisatie mee te maken heeft. Welke vitale info is voor Cybercriminelen belangrijk? o.a. Patiënten, Personeel, Klanten, Email adressen, Telefoongegevens, Ras/geloof.

De nieuwe online training DIEV  zorgt ervoor dat (PC) eindgebruikers continue geïnformeerd én alert gehouden worden om veilig te blijven werken. En de kans te verkleinen dat men Datalekken veroorzaakt, met alle kans en risico op boetes cq imago schade voor de organisatie.

Gebruikers zijn vaak de zwakste schakel, naast alle technische maatregelen zoals antivirus, firewalls, IDS/IPS, e.d. is het dus belangrijk om een extra beveiliging laag te creëren, de “Human Firewall”. Met DIEV worden gebruikers getraind in het herkennen van phishing en ransomware e-mails en andere vormen van social engineering. We laten aan de hand van voorbeelden (video’s, screenshots, emails e.d.) zien wat de gevaren zijn en dan vooral wat eindgebruikers  daar tegen kunnen doen. De basis wordt gevormd door ‘bekende’ virussen, Ransomeware, Phishing, Hacking, ID-fraude, oplichting, gevaren van Free Wifi en Social Media. De training wordt afgesloten met een “Privacy Check” (kennis test) en/of met een ECDL Examen.

Examen (ECDL diploma)

Het is niet alleen belangrijk om te starten met het verhogen van het bewustzijn onder de eindgebruikers (om hen van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam te krijgen), maar vanuit de markt komt ook steeds vaker de vraag om de kwaliteit te waarborgen. Natuurlijk met klassikale trainingen (voor Key Users) leveren we al meer (interactieve) kwaliteit, tegen dan wel een hoger investering bedrag.

Het is mogelijk om de DIEV training af te sluiten met een officieel examen/diploma ! Dit vanuit een samenwerking met ECDL.

Een ECDL certificaat heeft een hoge arbeidswaarde omdat dit aantoont (onafhankelijk) wat de cursist kan en weet. Het examen duurt 30-45 minuten en wordt als succesvol beschouwd wanneer de kandidaat minimaal 75% scoort. Een online training krijgt (nog meer) erkenning als het afgesloten wordt met een onafhankelijk examen.

Met meer dan 14 miljoen kandidaten in meer dan 100 landen is het ECDL certificaat de standaard voor het meten en bewijzen van de mate van digitaal vaardig zijn: een verrijking van CV's. Kandidaten ontvangen een fysiek certificaat. De intellectuele rechten van de leermaterialen, testen, de vragen en het systeem en of werkboeken behoren toe aan ECDL Nederland en of de ECDL Foundation en haar partnerorganisaties, deze mogen niet zonder toestemming openbaar worden gemaakt/gekopieerd.


De DIEV training wordt door 90% van de cursisten in kantooruren gedaan, dus is de keuze gemaakt voor een presentatie model, zonder oefeningen. Het presentatie model draagt er ook toe bij dat de training niet alleen op laptop maar zeker ook op een tablet of smartphone gedaan kan worden ! Na de training worden de cursisten voorzien van 20 (periodieke) Tips + Tricks, want Awareness kun je niet trainen, dat moet je kweken en kost tijd. Het creëren van “bewust bekwaam” gebeurt dus meer in stap 2 met de Tips + Tricks.

Rapportage & monitoring

Het is heel belangrijk dat de DIEV™ training door alle medewerkers gedaan wordt, gezien het wettelijke en maatschappelijke belang om de organisatie te weren tegen Cybercrime en tegemoet te komen aan de nieuwe Wet AVG die vanaf 25 Mei 2018 van toepassing wordt. Daarom zult u periodiek rapportages ontvangen.


Onderstaande onderwerpen komen aan de orde in de online DIEV Security Awareness training:

 Introductie online gevaren
 Vormen van Cybercrime
Herkennen we foute e-mails, pop-ups/links
 Hacking, Internet oplichting en Identiteitsfraude
 DDOS aanvallen
 Wachtwoorden | De zin van een wachtzin
 Veilig Social Media
 Facebook, Twitter, LinkedIn
 Autoriteit Persoonsgegevens
 Fraude melden
 Privacy check | Doe de test


De DIEV online training wordt geleverd met de volgende vijf standaard e-mails die verspreid verzonden kunnen worden (elke twee weken). Dit heeft als voordeel dat de eindgebruiker beter bij de les blijft en gedurende een langere periode “bewust” de training zal blijven volgen. Het blijft voor de eindgebruiker altijd mogelijk om de training helemaal te volgen.

De onderwerpen van de e-mails:

 1. Introductie DIEV & Security and Awareness, De Online gevaren, Herkennen van de gevaren
 2. Sterke wachtwoorden
 3. Mobiele apparaten Veilig Social Media
 4. Wet Bescherming Persoonsgegevens
 5. Samenvatting & Eindtest


Het hoofddoel is het ombuigen van de grote groep PC gebruikers van “onbewust/onbekwaam” naar minimaal “bewust onbekwaam”, als stap 1. In tegenstelling tot een ‘knoppentraining’ als bijvoorbeeld Microsoft Outlook2016 gaat het in de DIEV™ training voornamelijk over ‘zenden’ van informatie. De informatie is te betitelen (voor 90% van de doelgroep) als ‘verplichte (voor velen onder hen helaas wat saaie) lesstof’ dus moet DIEV geen training van 3-4 uur worden. Sterker nog, wij weten uit ervaring dat de training (net als de Tips + Tricks) hoofdzakelijk in kantooruren gedaan wordt ! Nog een reden om de training niet te lang (100 minuten) te maken.


Na afloop van de online training zal de eindgebruiker gedurende 1 jaar, elke twee weken Diev-Drops ontvangen, waardoor het onderwerp “tussen de oren” blijft zitten. In totaal zal men 20 e-mails ontvangen met de volgende onderwerpen:

 • Controleer links op je smartphone, tablet
 • Let altijd goed op met het kopen van spullen op marktplaats
 • Laat je niet zomaar taggen op Facebook
 • Wees op je hoede trap niet in foute e-mails of denk twee keer na wanneer je iets gewonnen hebt
 • Belangrijke zaken met je mobiele apparaat doen? Maak je eigen hotspot (4G) met jouw eigen smartphone
 • Pas op met het Liken of doorsturen van fantastischeaanbiedingen... maar tegenwoordig ook steeds vaker het doorsturen van “goede verhalen of leuke video’s”
 • Back-up. NU! Niet alleen je computer maar ook je telefoon, tablet en controleer of de back-ups goed zijn!
 • Haal je prints op! Veilig werken doe je door te letten op data die geprint wordt
 • Type url adressen liever zelf in! Wanneer je feitelijk de url kent of een vermoeden hebt welke url het moet/kan zijn. Doe dit dan. Is echt veiliger want in de Google resultaten kun je makkelijk naar een foute url worden geleid
 • Zorg altijd dat je de laatste updates hebt (computer, smartphone, tablet)
 • Sterke wachtwoorden
 • Maak je Smartphone Boefproof. Informatie Rijksoverheid.
 • Voorkom ID-fraude.
 • Controleer of een shop veilig is met de Online Shopscan.
 • Voorzichtig met Social Media. Check eens hoe populair jij bent...
 • Het recht om vergeten te worden: Vergeetrecht
 • Grooming, je hoopt er nooit mee te maken te krijgen. Kinderen die via Social Media bereikt worden.
 • Stop digitaal pesten.
 • Kan ik anoniem surfen?
 • Veilig thuis wifi netwerk.


Het tarief voor de Online DIEV training bedraagt € 19,95 per persoon per jaar (excl BTW).
Hiervoor ontvangt u 6 individuele e-mails (elke 2 weken, 15-20 minuten lesstof) met uiteindelijk toegang tot de 12 hoofdstukken en de 100 minuten content. De prijs is inclusief een 20-tal periodieke Tips + Tricks die garant staan voor een continue proces van informeren én enthousiasmeren. Zo ontstaat een leergang van 12 maanden.

De training wordt afgesloten met een standaard Eindtoets.

DIEV Online bestellen:   

De training wordt afgesloten met een ECDL Examen.
De prijs van de (uitgebreidere) DIEV training in combinatie met een officieel examen ECDL bedraagt € 40,00 (excl BTW).

 DIEV Online ECDL bestellen:    

Voor organisatie met meerdere medewerkers gelden speciale tarieven. Wilt u meer weten of een offerte aanvragen ga dan naar de volgende tab "Offerte aanvragen".


Een kijkje in het hoofdstuk "Wachtwoorden"


Offerte aanvraag (1)

Onderwijsinstellingen, gemeenten, zorginstellingen en bedrijven kunnen contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak en het uitwerken van een offerte op maat. Bij grotere aantallen worden de prijzen van ons gehele programma nog vriendelijker.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Vanuit een op maat gemaakt Online Training Portal (LMS) kan de DIEV™ training (en in later stadium wellicht ook andere titels/trainingen) gepresenteerd worden aan alle medewerk(st)ers. Een Online Training Portal wordt ook wel een LMS (Leer Management Systeem) genoemd.

Wij kunnen een LMS op maat maken in de look-en-feel van de huidige website, Intranet of bijvoorbeeld Opleiding portal. De kosten voor hiervoor bedragen € 1.500,00 excl. BTW.

ONZE KRACHT

24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar. Elke opleiding volgen in je eigen tempo en op elke plaats. Veel van onze opleidingen kun je afsluiten met een certificaat en wij werken met zeer goed betaalbare jaarabonnementen!
 

MEER INFORMATIE?    085 – 1301 498

ONZE MISSIE

Het aanbieden van kwalitatief goed onderwijs die een leven lang leren ondersteunt. Voor iedereen bereikbaar en voor een betaalbare prijs.  Lees verder>>
 
 

STEL HIER JE VRAGEN  

ONS DOEL

LOSLATEN – VERTROUWEN – VERBINDEN
Je helpen bij het ontdekken van jezelf en je te ondersteunen bij de ontwikkeling van jezelf in een richting die heel goed bij je past en bijdraagt aan je duurzame inzetbaarheid. Dit betreft zowel je persoonlijke als je zakelijke inzetbaarheid.

MAILEN KAN OOK    info@ylsa.nl

© Copyright 2017 Your Life Support Academy
Veel gestelde vragen | Contact | Disclaimer