Stop Pesten – voor werk en school

Pesten is een ingewikkeld probleem. Het kan overal voorkomen; niet alleen op school, maar ook in een werkomgeving. Deze cursus bekijkt alle verschillende aspecten en invalshoeken die te maken hebben met pesten, de mogelijke gevolgen, en wat je kunt doen als omstander, betrokkene, of als begeleider.

17 STUDENTS ENROLLED

Pesten op werk of op school

Gepest worden

 Pesten is het langdurig uitoefenen van geestelijk en/of lichamelijk geweld door een persoon of groep tegen een eenling die niet in staat is zich te verdedigen. Het kan gaan om uitgescholden worden, belachelijk gemaakt worden, vernederd worden, geslagen worden, geknepen worden en buitengesloten worden.

Pesten komt vaak voor; één op de zes kinderen geeft aan wel eens gepest te worden. 350 duizend kinderen worden dagelijks gepest.

Er is een verschil tussen ‘plagen’ en ‘pesten’: bij plagen is er gelijkwaardigheid en kan degene die geplaagd wordt het goed hebben, bij ‘pesten’ wordt degene die gepest wordt een mikpunt, tegenover anderen die veel krachtiger en machtiger overkomen, en heeft hij of zij het gevoel zich bijna niet te kunnen verweren.

Een pester heeft ook een probleem: hij of zij heeft 4 maal zoveel kans dan een niet-pester om, als hij of zij volwassen is, in de criminaliteit terecht te komen. Vaak is het geen stabiel en zelfverzekerd kind, maar overschreeuwt het zijn eigen onzekerheid en angst. En daarbij blijkt hij of zij dikwijls een gebrek aan sociale vaardigheden te hebben. Zijn of haar vrienden blijken hem of haar niet echt aardig te vinden, maar blijven uit angst voor verstoting bij hem of haar hangen.

Kinderen die gepest worden kunnen last krijgen van nare dromen, concentratieproblemen, verminderde schoolprestaties, buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, somberheid, prikkelbaarheid, verdriet en angst om naar school te gaan. Vaak schamen ze zich om erover te vertellen, zelfs aan hun ouder(s).

Hoe kun je weerbaar zijn tegen pesten?

 • Mentaal weerbaar: oefenen met je grenzen aangeven,
 • Verbaal weerbaar: ‘nee’ durven zeggen, iets terug durven zeggen, de toon van je stem gebruiken,
 • Fysiek weerbaar: op een stootkussen of matras trappen, deze oefeningen zorgen voor ontlading als je verdrietig en boos bent, maar versterken ook een meer zelfverzekerde houding in het dagelijks leven.
 • Niet verdrietig of boos worden; dat wil de pester juist,
 • Verwerk je nare ervaringen door erover te praten, over te schrijven, het te tekenen, of met rollenspelen,
 • Je kunt, als je wilt, een cursus zelfverdediging volgen.

Geplaagd worden is erg naar, maar het kan je aldus leren om voor jezelf op te komen; je wordt er sterker van. Proberen het pesten niet op jezelf te betrekken; het heeft meer met de pester te maken dan met jezelf.

Cursusoverzicht

Anti Bullying Course (videos and e-books) 00:00:00
Stop Pesten – voor werk en school 00:00:00
Examen
Stop pesten toets 00:00:00

Course Reviews

N.A

ratings
 • 5 stars0
 • 4 stars0
 • 3 stars0
 • 2 stars0
 • 1 stars0

No Reviews found for this course.

VOLG DEZE CURSUS
 •  39,95 incl. BTW
 • 1 jaar

ONZE KRACHT

24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar op je laptop, tablet en smartphone. Elke opleiding volgen in je eigen tempo en op elke plaats. Veel van onze opleidingen kun je afsluiten met een certificaat en wij werken met zeer goed betaalbare jaarabonnementen!

ONZE MISSIE

Het aanbieden van kwalitatief goed onderwijs die een leven lang leren ondersteunt. Voor iedereen bereikbaar en voor een betaalbare prijs.  Lees verder>>

ONS DOEL

Ons doel is om permanent leren voor iedereen mogelijk te maken, zodat je jezelf in elke levensfase kunt blijven door ontwikkelen. Het versterken van je persoonlijke ontwikkeling, je vitaliteit en je gezondheid komen op een goede manier aan de orde.

top
© Copyright 2020 YLSA - Business school for Life