Alles over Reuma

4 STUDENTS ENROLLED

Cursus over reuma
Onder het begrip reuma wordt een groot aantal aandoeningen samengevat die de gewrichten, spieren en pezen aantasten. De grootste groep bestaat uit:

 • artrose: kraakbeenverruwing in een gewricht; wordt apart beschreven onder ‘Artrose’;
 • reumatoïde arthritis (ook wel: primair chronisch reuma): een ontsteking van meerdere gewrichten, met pijn en zwelling, vervorming of bewegingsbeperking;
 • de ziekte van Bechterew: een gewrichtsontsteking die leidt tot verbening van de wervelkolom en van de gewrichten tussen het heiligbeen en heupbeen;
 • jicht: specifieke gewrichtsontsteking door ophoping van urinezuur; apart beschreven onder `Jicht’;
 • fibromyalgie: een chronische, zeurende pijn in aanhechtingsplaatsen van pezen en gewrichtsbanden in nek, schouders, ellebogen, polsen, heupen en knieën.

Reumatische klachten hebben met elkaar gemeen dat ze pijn en stijfheid veroorzaken. De klachten worden vaak beïnvloed door de weersomstandigheden: meestal verergeren ze dan door koud en vochtig weer, zelden door warm en droog weer. Een goede voeding is erg belangrijk. Beperk de hoeveelheid dierlijk eiwit (vlees, vis en kaas), koffie, suiker en zout. Eet regelmatig rauwkost en fruit. Blijf in beweging (wandelen, fietsen, zwemmen).

Reumatische klachten dienen altijd te worden beoordeeld en behandeld door een (homeopathisch) arts/deskundige en een fysiotherapeut. In overleg kunt u de behandeling zelf ondersteunen met homeopathische geneesmiddelen.

Bij reuma bereikt u de beste resultaten door een combinatie van een inwendig en een uitwendig middel te kiezen.

 

Reumatoide artritis

 

Reumatoïde artritis is geen gevolg van een slijtageproces of van ouderdom. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aantast.

Artrose is uitsluitend een ziekte van het bewegingsapparaat, maar reumatoide artritis kan in het hele lichaam ziekteverschijnselen geven (zoals problemen met hart, ogen of longen).

De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan maar begint vaak tussen het 20e en 50e levensjaar.

Er bestaat ook jeugdreuma dat al op zeer jonge leeftijd kan beginnen.

De ziekte komt 3 keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

Klachten:

–      Pijn en zwelling van de kleine hand- en voetgewrichten.
–      Overal pijn en een stijf gevoel, vooral na bedrust of stilzitten.
–      De aangedane gewrichten zijn opgezet, pijnlijk en voelen bij  aanraken warm aan gedurende de eerste aanvallen en de daarop  volgende opflikkeringen.

 

Wat gebeurt er?

Het gladde vlies (synovium) dat de binnenvlies van de gewrichten bekleed raakt geïrriteerd en vertoont zwelling en roodheid. Er worden meer cellen in het kraakbeen gevormd die de omliggende weefsels (ligamenten, bot en spieren)kunnen aantasten. De gewrichten worden hierdoor ook veel slapper.

Reumatoïde artritis komt meestal aan beide zijden van het lichaam tegelijkertijd voor. B.v. beide handen.

De meeste reumatoïde artritis patiënten hebben een verhoogde bloedbezinking (vooral in een actieve periode) en een reumafactor in het bloed. In het algemeen verloopt de ziekte chronisch met meer of minder actieve perioden. In een aantal gevallen verdwijnen de symptomen na een aantal jaren. De misvormingen in de gewrichten en de daarmee gepaard gaande stijfheid en lichte pijn blijven bestaan.

 

Hoe te behandelen.

 

Het is belangrijk om voldoende beweging en rust te nemen. Tijdens een actieve periode moet er extra rust worden genomen en kunnen de oefeningen beter afgebouwd worden.

Vaak worden er door de arts pijnstillers en ontstekingsremmers gegeven. Veel mensen krijgen na verloop van tijd bijwerkingen van deze middelen, b.v. maag- of darmklachten.

Ook kunnen pijnstillers te goed werken zodat de patiënt vergeet dat er een acute fase is en teveel de gewrichten gaat belasten zodat er grote kans is op blijvende schade aan het gewricht.

Prednison wordt in een aantal gevallen gegeven. Dit kan leiden tot botontkalking en verdere beschadiging van de gewrichten.

 

Natuurlijke behandeling:

–      Basis: Altijd een sterke multi-vitamine met veel B vitamines

–      Painfull Joints 3 x 1, zodra er verbetering is 2 x 1.

–      Omega 3, 3 x 1 capsule

–      “Gewrichten Complex”

–      Vit. E 1.000 i.e. 1 softgel per dag. Vit. E heeft in hoge dosering een sterke ontstekingsremmende werking. Dosering geleidelijk opbouwen. Starten met 400 i.e. per dag. Na één week 800 i.e. per dag en vervolgens overstappen op 1.000 i.e. per dag

–      Mega C  3 x 1.

 

Indien er ook andere klachten aanwezig zijn zoals maag- en darmklachten deze mee behandeld te worden. Altijd de medicijnen van de arts door blijven slikken. Indien er een sterke verbetering is dan kunnen de medicijnen in overleg met de arts afgebouwd worden.

 

Dieet:

Het is zeer belangrijk bij reumatoïde artritis om een dieet te houden. Zie hiervoor de cursus voeding.

Cursusoverzicht

Hoe heet die ziekte ook al weer FYBROMYALGIE 00:00:00
Actrose 00:00:00

Course Reviews

N.A

ratings
 • 5 stars0
 • 4 stars0
 • 3 stars0
 • 2 stars0
 • 1 stars0

No Reviews found for this course.

VOLG DEZE CURSUS
 •  39,95 incl. BTW
 • 1 jaar

ONZE KRACHT

24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar op je laptop, tablet en smartphone. Elke opleiding volgen in je eigen tempo en op elke plaats. Veel van onze opleidingen kun je afsluiten met een certificaat en wij werken met zeer goed betaalbare jaarabonnementen!

ONZE MISSIE

Het aanbieden van kwalitatief goed onderwijs die een leven lang leren ondersteunt. Voor iedereen bereikbaar en voor een betaalbare prijs.  Lees verder>>

ONS DOEL

Ons doel is om permanent leren voor iedereen mogelijk te maken, zodat je jezelf in elke levensfase kunt blijven door ontwikkelen. Het versterken van je persoonlijke ontwikkeling, je vitaliteit en je gezondheid komen op een goede manier aan de orde.

top
© Copyright 2020 YLSA - Business school for Life